AstronomieAntwoorden: AstronomieAntwoordenBoek: Software

AstronomieAntwoorden
AstronomieAntwoordenBoek: Software


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

1. Astronomische software

\(\def\|{&}\DeclareMathOperator{\D}{\bigtriangleup\!} \DeclareMathOperator{\d}{\text{d}\!}\)

Deze bladzijde beantwoordt vragen over software en programma's die met astronomie te maken hebben. De vragen zijn:

[540]

1. Astronomische software

Er is bij mijn weten geen software algemeen beschikbaar waarmee je zelf alle soorten astronomische berekeningen kunt doen die ik voor deze website gedaan heb.

Planetariumprogramma's berekenen de stand van de Zon, Maan en planeten voor een plaats, datum en tijd die je zelf kiest, maar hele andere dingen rapporteren doen planetariumprogramma's meestal niet.

Bijvoorbeeld, als je zelf samenstanden van planeten wilt uitrekenen, met je eigen definitie van wat een samenstand is, dan heb je niet veel aan een planetariumprogramma.

Jouw wens om je eigen definitie van een samenstand te gebruiken wordt niet door veel andere mensen gedeeld, dus lieden die astronomische computerprogrammas schrijven hebben weinig aansporing om die mogelijkheid in hun programma in te bouwen.

Ik heb ervaring met een klein aantal planetariumprogramma's:

en van deze geeft alleen Redshift de mogelijkheid om samenstanden te vinden. Redshift 5 doet dat alleen voor paren van hemellichamen, niet voor grotere groepen, en staat ook niet toe om je eigen definitie van een samenstand te gebruiken. Voor een lijst van planetariumprogramma's, zie //en.wikipedia.org/wiki/List_of_planetariums#Planetarium_computer_software.

Voor mijn eigen berekeningen gebruik ik een dataverwerkingsprogramma dat ik samen met anderen ontwikkeld heb. Dat programma is niet officieel gepubliceerd, is niet beschikbaar op Windows, heeft geen productondersteuning, en is niet bijzonder eenvoudig om te gebruiken. Het grote voordeel ervan is dat je je eigen programma's erin kan schrijven om precies te berekenen wat je wilt, maar het duurt een tijd voor je geleerd hebt om het te gebruiken.

Astronomen schrijven meestal hun eigen computerprogramma's, omdat de bestaande programma's niet kunnen wat ze nodig hebben.[AA]

talen: [en] [nl]

//aa.quae.nl/nl/antwoorden/software.html;
Laatst vernieuwd: 2021-07-19