AstronomieAntwoorden: Uit het Astronomisch Woordenboek

AstronomieAntwoorden
Uit het Astronomisch Woordenboek


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

\(\def\|{&}\)

Hieronder staat de beschrijving van het woord dat je opvroeg uit het astronomisch woordenboek.

het zichtbare licht

'zicht‧baar 'licht

Zichtbaar licht is een vorm van elektromagnetische straling met golflengten tussen pakweg 400 en 800 nm. Het lijkt wat onzinnig om over "zichtbaar" licht te praten ― want licht is toch iets dat je kunt zien? ― maar er zijn goede redenen voor.

  1. sommige soorten elektromagnetische straling die we niet kunnen zien worden toch wel eens licht genoemd, bijvoorbeeld infrarood en ultraviolet "licht".
  2. de overgang van kleuren die wij goed kunnen zien naar "kleuren" die wij helemaal niet kunnen zien is geleidelijk, dus we kunnen geen preciese grenzen aangeven tussen zichtbaar en niet-zichtbaar "licht".
  3. niet iedereen is even gevoelig voor een gegeven kleur. Een kleur die voor sommigen nog net zichtbaar is kan voor anderen al onzichtbaar zijn. Is dat nu licht of niet?
  4. "zichtbaar" licht verschilt niet fundamenteel van het "onzichtbare" licht (infrarood en ultraviolet) dat net voorbij de zichtbare kleuren ligt.

Wetenschappers gebruiken de term "zichtbaar licht" daarom voor het golflengtebereik van elektromagnetische straling dat de gemiddelde mens tenminste een beetje kan zien, met vage onder- en bovengrenzen.